04Verhalen

Langdurige samenwerking met resultaat

Pieter Bourgeois 1

Pieter Bourgeois

Pieter Bourgeois is investment manager bij Alychlo, de family office van Marc Coucke. In die hoedanigheid beheert hij een aantal investeringen die vanuit de family office gedaan werden. Daarnaast is Pieter ook bestuurder in verschillende bedrijven en onafhankelijk bestuurder bij o.a. een snelgroeiende scale up actief in hernieuwbare energie. Pieter werkt al jaren samen met Thomas en zijn team. Niemand is dus beter geplaatst om de manier van werken van catalize te beschrijven.

Pieter Bourgeois (PB): “Ik ken Thomas en catalize al heel lang, al van in het begin van mijn carrière in finance. Het contact is altijd heel goed geweest en ik heb dus al heel veel met hem samengewerkt, van een vervanging van iemand die in zwangerschapsverlof ging tot een interim manager die een ERP-implementatie in goede banen moest leiden. Bij een bedrijf uit de groene-energiesector, waar ik onafhankelijk bestuurder ben, kwam de vraag om heel snel een senior CFO binnen te halen voor een tijdelijk mandaat. Dat bedrijf groeit ontzettend snel en intern hadden ze niet echt een CFO. Het team bestond hoofdzakelijk uit zeer jonge mensen die wel finance & controlling deden. Het was de bedoeling om iemand met een echt senior profiel aan te trekken om die jonge mensen een stuk te coachen en bij te dragen tot de professionalisering. Het moest dus iemand zijn die zich zeer snel kon inwerken.”

Waarom werd in dit specifieke geval voor een interim manager gekozen? Was een permanente aanwerving ook een optie?

PB: “In principe kon het allebei. Maar de CEO stond open voor een interim rol omdat hij verwacht dat zijn team binnen een half jaar matuur genoeg zal zijn om zelf verder te kunnen. Een ander element was ook de snelheid. Ze hadden iemand nodig die naar externe partijen toe – voor een audit bv. of in de contacten met de banken – met kennis van zaken de financiële rol kon opnemen binnen het bedrijf. En dus moest het zeer snel gaan. Catalize heeft ons toen aan het juiste profiel geholpen.”

U kent Thomas en catalize al heel lang. Waarin onderscheidt hun manier van werken zich van anderen?

PB: “Catalize heeft een enorm goed netwerk uitgebouwd in financiële profielen. Het netwerk is het allerbelangrijkste. En in elke samenwerking met catalize hebben we zeer snel en zeer flexibel kunnen samenwerken. Doorgaans moet het ook snel gaan want er is altijd die tijdsdruk. Meestal doen we een beroep op hen als er zich onverwachte zaken voordoen. Het is belangrijk dat je dan kan terugvallen op een groot netwerk met de juiste profielen.”

Hoe verloopt zo’n samenwerking?

PB: “In mijn geval verloopt dat vrij informeel. Ik bel of mail Thomas of iemand van het team met mijn specifieke vraag. Ik geef een korte schets van het bedrijf, dan een beschrijving van de situatie of van het profiel dat we denken nodig te hebben. Dan is er meestal ook een iets langer gesprek waar we nog meer duiding geven van wat we nodig hebben, welk soort profiel we exact zoeken, met welk soort ervaring. Ik luister ook altijd naar de feedback van Thomas, omdat hij natuurlijk enorm veel bedrijven ziet en door ervaring weet welk profiel waar zal passen. Daarna gaat hij op zoek in zijn netwerk, in zijn database, en komt hij vrij snel met een aantal profielen of kandidaten die we dan interviewen.”

Ooit al een verkeerde match gehad?

PB: “Eigenlijk niet. Ik heb nog geen negatieve verrassingen gehad in de samenwerking met catalize in de zin dat we achteraf zouden moeten constateren dat we een verkeerd profiel geplaatst hebben.”

Wat is volgens u de meerwaarde van interim management?

PB: “Het biedt vooral een meerwaarde in twee specifieke domeinen. Enerzijds zijn er de uitzonderlijke situaties, bv. iemand die met onmiddellijke ingang vertrekt of iemand die zwangerschapsverlof opneemt. Als je in grote bedrijven zit en je hebt een financieel directeur die plots uitvalt om een of andere reden, dan heb je een probleem. Interim management is dus absoluut een troef in alle mogelijke probleemsituaties of onverwachte omstandigheden. Anderzijds kan het ook gebeuren dat je een project hebt waarvoor je de expertise niet in huis hebt. Je zal dan iemand tijdelijk zoeken die wel die expertise heeft en die je daarin kan bijstaan. Dat kan gaan van een grote bankfinanciering tot de implementatie van een ERP-project. Allemaal situaties waarvoor je, als je die expertise niet in je team hebt, extern moet gaan zoeken.”

Conclusie, de drie grote troeven van catalize?

PB: “Hun snelheid, hun flexibiliteit en hun ervaring of netwerk.”

"In elke samenwerking met catalize hebben we zeer snel en flexibel kunnen samenwerken."

Andere verhalen

Een vraag? Een concrete opdracht? Zin in een goed gesprek?

Vul onderstaand formulier in of bel ons op het nummer 09 265 07 70

catalize
Ottergemsesteenweg-Zuid 808 Bus 505
B-9000 Gent
Onze kantoren bevinden zich in de Ghelamco Arena.

Locatie, bewegwijzering en parking: Bekijk hier de kaart